Na registratie heb je onmiddellijk toegang tot deze cursus en kan je hem volgen in eigen tempo.
Anemie en stollingsstoornissen zijn veel voorkomende problemen bij honden en katten. Soms is het onmiddellijk duidelijk wat de onderliggende oorzaak is, maar in veel gevallen vereist het toch een zekere zoektocht. Aangezien het vaak om ernstige problemen gaat waarbij snelle behandeling noodzakelijk is, helpt het om een goede kennis te hebben van deze problemen, zodat je zo snel mogelijk stap voor stap zaken kan uitsluiten en tot een juiste diagnose en behandeling kan komen.
Deze cursus bestaat uit drie verschillende delen en heeft als doel om praktijkdierenartsen te voorzien van de nodige tools om snel en efficiënt tot een correcte diagnose te komen in honden en katten met anemie of een stollingsstoornis. De bespreking van een paar klinische cases zal je bovendien verder helpen om de geleerde theorie om te zetten in praktijk.
In deel 1, dat 2.5 uur duurt, bespreken we hoe je aan de hand van 8 praktische vragen gemakkelijk stap voor stap patiënten met anemie kan opwerken. In dit deel komt ook het bloeduistrijkje uitgebreid aan bod en zal je leren hoe je een goed uitstrijkje kan maken en hoe je abnormaliteiten in rode bloecellen kan herkennen, zodat je aan het einde van deze bijscholing vol zelfvertrouwen bloeduitstrijkjes zelf kan beoordelen. We sluiten af met een korte bespreking van bloedtransfusies.
In deel 2, dat 1 uur duurt, bespreken we immuungemedieerde hemolytische anemie. Hierbij focussen we op het verschil tussen katten en honden in presentatie, diagnostiek, alsook behandeling van deze aandoening.
In deel 3, dat 3.5 uur duurt, focussen we ons op stollingsstoornissen. Na een korte bespreking van de fysiologie, overlopen we de verschillende stollingstesten en hoe we een verschil kunnen maken tussen primaire en secundaire stollingsstoornissen. Verder bespreken we in detail de verschillende erfelijke en verworven aandoeningen die hypocoagulabiliteit veroorzaken, alsook aandoeningen die hypercoagulabiliteit veroorzaken en hoe deze te behandelen.
Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – klinische cases – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 7 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2020/0236): 14 EBP
Prijs: 150 euro + BTW
GRATIS protocol over Diagnose van Immuungemedieerde Hemolytische Anemie inbegrepen
Na registratie heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s.
10% korting voor Evidensia dierenartsen. De kortingscode kan gevonden worden op EVI support>academy of opgevraagd worden via academy@evidensia.nl
Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Herkansen is hierbij steeds mogelijk.